Zakaj WordPress

WordPress je daleč najbolj razširjeno orodje za izdelavo dinamičnih spletnih strani. Platforma je uporabnikom prijazna ter omogoča zelo enostavno upravljanje z vsebinami. Strani izdelujemo na podlagi številnih pripravljenih oblikovnih predlog, ki so plod zelo širokega nabora odličnih oblikovalcev in programerjev celega sveta. Adminstracija WordPress-a je v celoti lokalizirana v slovenski jezik. WordPress je tudi iskalnikom zelo prijazno orodje (SEO), tako da si z nekaj znanja lahko nadejamo dobre vidnosti v iskalnikih (Google, Najdi.si … )

WordPress je prvotno nastal kot blogersko orodje, kjer je še vedno daleč najboljši. A se je medtem razvijal in danes velja tudi za odlično platformo za izdelavo dimaničnih CMS* spletnih strani, pa naj bodo korporativne, predstavitvene, galerije, portali … Brez dvoma gre za najbolj razširjeno CMS platformo (53,8 % trga).

Na voljo so predloge različnih kategorij: Blog, Poslovne / Business, Portfolio, Portali / Magazine, … pravzaprav vse, kar si zamislimo.

Boljše oblikovne predloge (kakršne tudi predlagamo) se ponašajo z naprednimi možnostmi postavitev, raznih prilagoditev …, vse pa se enostavno upravlja skozi administracijo WordPress strani.

Opomba: a previdno, niso vse predloge primerne. Nekatere niso posodobljene in ne delujejo z zadnjo verzijo WordPress-a, druge morebiti ni mogoče prevesti (možno je sicer vsako, a je to zamudno delo in otežuje priporočeno posodabljanje.

Veliko je tudi brezplačnih oblikovnih predlog, a se uporaba teh ne priporoča, saj so prilagoditve zahtevnejše, lokalizacija pogosto ni mogoča, posodobitve pa niso zagotovljene.

WordPress sam je izredno stabilen ter prilagodljiv, nadgradimo pa ga lahko z izjemnim številom vtičnikov (plugins).

Funkcionalnost WordPress strani kadarkoli lahko razširimo s številnimi vtičniki, za katere bi ob uporabi drugih programskih rešitev plačevali veliko. Sistem je modularen, tako lahko dodajamo vtičnike (programi), ki opravijo z nalogami, ki jih potrebujemo: kontaktni obrazci, formularji, projekcije slik, vgradnja videa … Pri osnovni inštalaciji bomo uporabili odprtokodne vtičnike, torej takšne, ki se prosto uporabljajo. Ob želji po inštalaciji kakšnega komercialnega vtičnika, pa je le tega potrebno dokupiti.

Primerjalne prednosti WordPress-a

Kot rečeno, je WordPress daleč najbolj razširjena platforma za izdelavo dinamičnih spletnih strani – marca 2012 je zabeleženih ker 72,4 milijonov aktivnih spletnih strani. Razvoj je stalen, pri tem pa aktivno sodeluje izjemno število programerjev.

Upravljanje z WordPressom je izjemno enostavno, administracija pa je v celoti prevedena v Slovenščino. Urejanje vsebin spominja na delo v Wordu.

Na voljo je izjemno število pripravljenih oblikovnih predlog, ki so delo odločnih oblikovalcev. Boljše predloge so opremljene z zmogljivim Frameworkom, ki predlogi doda smiselni okvir, poln naprednih možnosti. Predloge se da prilagoditi potrebam, posodobitve in nadgradnje pa so običajno zagotovljene.

Vtičniki

Od vseh “velikih” CMS platform WordPressu pripada ker 53,8% trga. Sledita Joomla z 9,2% ter Durpal 6,7%. Vsi ostali pokrivajo 30,3% trga.

Alternativa velikim so razne “domače” CMS platforme. Prednost teh je lahko enostavnost, a to prinaša omejenost tako pri upravljanju kot tudi pri izbiri oblikovanja. Vsaka dodatna funkcionalnost je bolj ali manj plačljiva, posodobitve niso zagotovljene.